Natur og Fjeld

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Home Turkalender Detaljer - Langrend i Jämtland uge 7/8 2018.

EMAIL Udskriv

Turkalender

Arrangementoplysninger 

Arrangement:
Langrend i Jämtland uge 7/8 2018.
Dato:
10.02.2018 - 17.02.2018
Hvor:
Sverige -
Kategori:
Hyttetur

Beskrivelse

Langrend i Jämtland uge 7/8 2018.

Jeg har et torp i Jämtland.

Her vil jeg som sædvanlig tilbringe uge 7 og begyndelsen af uge 8 med at løbe langrend, gerne sammen med andre medlemmer fra Natur & Fjeld.

Torpet ligger i landsbyen Åse, 39 km vest for Östersund, ca. 800m nord for E-14, men over vandskellet, således at man føler, at man bor midt i naturen, omgivet af skov på 3 sider.

Torpet ligger nordligst i landsbyen, der består af ca. 20 huse.

En gang om året afholdes der en langrendskonkurrence i området på en fint præpareret løjpe, der går hen over marken lige bag torpet.

Konkurrencen hedder Haldo Hansson til minde om en dygtig lokal langrendsløber, og distancerne er 15km og 42km. Hvis man på google.se søger på Haldo Hansson kan man se løjperne og læse om løbet.

Der er en lysløjpe 5 km fra torpet.

Det går gerne fint at løbe andre steder end på lysløjpen efter mørkets frembrud, f.eks. ved måneskin, hvis man har lyst til det.

Udover at løbe på løjpen, der går forbi torpet, er der også mulighed for at løbe i Bydalsfjeldet og Vålådalen m. fl. steder, men det kræver bil, det er i hvert fald noget der kræver nøje planlægning, hvis man skal dertil med bus.

Der er også mulighed for at løbe langrend i Åre, hertil kan man let komme med bus.

Selv foretrækker jeg ligesom de fleste lokale Bydalsfjeldet og Vålådalen fremfor Åre.

Alle tre steder er der naturligvis mulighed for at løbe slalom.

Jeg er i besiddelse af et par slalomski og 2 par støvler.

Torpet er primitivt, indretningen er ikke ændret meget siden 50’erne, der er dog køleskab med en lille fryser, og så er der den store udenfor.

Der er das i ladegården, og jeg har bygget en kasse, der står i rummet under trappen til 1. sal, med en spand i. Om vinteren er der ingen lugtgener, og spanden tømmes på møddingen bag ladegården hver morgen.

Torpet er et Pär Albin torp, de er i hovedtræk ens. I stueetagen er der et stort køkken og en lille stue. Der er to rum at tilsvarende størrelse ovenpå. Torpet er ikke længere velisoleret, der er oprindeligt isoleret med savspåner, men de er sunket noget i årenes løb eller også betød antallet af medlemmer i husstanden, at temperaturen alene af den grund var ok om vinteren.

De oprindelige beboere havde 8 børn.

Der er 3 senge i huset, men flere madrasser.

Selv vil jeg dog synes, at 3-5 personer, højst 6 er det optimale.

Jeg forestiller mig, at hver deltager skal betale 700kr til at dække udgifter til el, affaldshåndtering og vej. Selve elforbruget koster ikke så meget, men der er et grundbidrag for at der overhovedet er ført ledninger frem og vedligehold af disse. Der er grundbidrag til affaldshåndtering og derudover betales for hver gang, der afhentes affald. Jeg betaler et årligt vedligeholdelsesbidrag til vejen.

Jeg er holdt op med at bruge brændeovn i torpet, fordi jeg fik lavet en brannskudsrapport for fire år siden, og der skal laves en del forbedringer, før det er forsvarligt at bruge brændeovnen.

Jeg har min kat med, det er en indekat.

Der kan være snebrist, men så må man leje en bil og køre til fjeldet.

Det almindelige er selvfølgelig, at der er sne.

Der er ikke planlagt bestemte ture, men jeg er godt kendt i området, og har detaljerede kort over Vålådalen og Bydalsfjeldet.

Tilmelding; Se Rygsækken nr. 1 2018

Sted

Område:
Sverige

PB290023.JPG

Næste ture